2020

Lehetek Én is - Támogat minket a helyi közösség

Az EFOP 1.1.4-16-2017-00004 „Lehetek Én is” Elsőként lakhatást biztosító program megvalósítójaként a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ szerencsének mondhatja Önmagát, több okból kifolyólag is; egy olyan lokálpatrióta városban élünk, ahol az önkormányzat, az egyházak és a civil szervezetek is felelősnek érzik magukat a nehezebb sorsú emberekért.

hirkepS mindezek mellett olyan a városban tartó emberközeli programokat szervezhet, mellyel színesebbé, élhetőbbé teszi a mindennapjainkat.

Szeptember hónapban Veszprémbe és Székesfehérvárra kirándultunk a támogatottakkal. A korai indulást némileg enyhítette a hideg élelmiszercsomag, (melyben még meleg volt a rántotthús); az útépítésekkel tarkított utazást követően megtekintettük a veszprémi állatkertet; majd Székesfehérvárott, idegenvezető kíséretében tartalmas napot töltöttünk a történelmi múltjáról méltón híres koronázó városban. A tartalmas napot Székesfehérvárott egy vacsorával zártuk, a Kis Kulacs Vendéglőben.

A projekt keretében ugyancsak szeptemberben került megrendezésre a megyei Sportnap nem a klasszikus sportrendezvény, hiszen a gyakran rossz fizikális és mentális állapotban lévő támogatottak nem képesek már hosszútávfutásra, komplexusaik által nem vállalkoznak már az úszásra, stb. inkább jelképes sportszámok ezek. A komplex járványügyi intézkedéseket megkövetelő programot 2021. szeptember 30-án rendeztük. Öt sportágban (lengőteke, kártyajátékok, asztalitenisz, darts, csocsó) nevezhettek be a megyei hajléktalanok.

Délelőtt 9,00 órakor kezdődtek a megmérettetések. Minden sportágból több nevezés érkezett, mint az előre tervezett. Néhány támogatott több versenyszámban is megmérette magát. Az egész nap jó hangulatban telt, a versenyek végig sportszerűen zajlottak.

Az egyéni versenyek győzteseit éremmel és oklevéllel jutalmaztuk.

Míg a gondozottak sportoltak, az udvaron üstben főtt a gulyás, így a nap befejezéseként egy finom ebéd elfogyasztására került sor.

A szórakozás mellet a közösségépítés is a célunk volt ezzel a sportnappal. Úgy gondoljuk, hogy a hétköznapok mellett fontosak ezek az alkalmak, hiszen ilyenkor lehetőség nyílik egymás életének megismerésére, a nehézségek és a lehetőségek megvitatására.

Egy közösségi program értékét rövidtávon nehéz megítélni, a napvégi köszönömök, a meghatódottság, a barátságok, a számtalan fénykép azonban jelzi, az előítéletek hamar felülírhatóak; a sztereotípiák instabilak és formálhatóak.

A tartalmas szeptember a projekt 39. hónapja, ebben a hónapban a hideg idő beköszöntével a mentorok a megkereső munkának köszönhetően újabb 5 fő támogatását kezdhettük meg; így már összesen 43 fő bevonására került sor.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account