2020

Lehetek Én is - Szociális térkép

Az EFOP 1.1.4-16-2017-00004 „Lehetek Én is” Elsőként lakhatást biztosító program elmúlt 29 hónapjában a lakhatási pillér mellett fokozott hangsúlyt fektettünk a munkaerőpiaci re-integrációra és az értékközvetítő programokra.

hirkepNovember hónapban a projekt által támogatottak száma elérte a 32 főt; ebből 25 fő lakhatását támogattuk. A hidegebb idő beköszöntével az egyébként is zilált, feszült családi kötelékek még inkább sérülékenyebbé tette a közösségi együttélést, melynek okán 3 fő laktatását kellett megoldanunk a program keretében.

A korábban már bevont, de a kompetencia mérés alapján a jelenléti oktatásra javasolt B kategóriás jogosítvány szerzésre motivált 3 támogatott személyt a projektteam közösen, de kompetenciahatárát betartva készítette fel a digitális oktatásra, mert a pandémiás helyzet okán nem volt arra reális esély, a tantermi oktatás elindul. A projektteamnek új stratégiát kellett kidolgoznia, annak érdekében, hogy a támogatottak és a projekt céljai is teljesüljenek. A digitális készségfejlesztés hatványozott erőráfordítást igényelt, a járványügyi szabályok betartása mellett. Sok-sok vicces helyzet adódott abból, a kölcsönadott laptopokon a START menüből hogyan tudjuk kikapcsolni a gépet és mi az az email, és miért nemcsak a facebook az egyetlen behozható oldal a számítógépen. A mentorok fokozottan figyeltek az E-Titán rendszerre, melyben az időkeret limitálva van és, ha csak egyetlen alkalommal is inaktív állapotba felejtik a támogatottak a programot, értékes gyakorlati időt veszíthetnek.

Békés városában az intézményesített hajléktalanság mellett, a láthatatlan hajléktalanságot is igyekszünk felszámolni a program segítségével. A járványügyi helyzet és a közeledő tél sajnos nehezíti a „sofa surfing” személyeket; mert hosszútávon a családtagok, ismerősök sem tűrik meg a szívességből befogadottakat.

Kérjük a lakosságot, akár telefonon, akár személyesen, akár az interaktív szociális térképen, de jelezzék, ha hajléktalan, nehézsorsú személyt észlelnek a környezetükben, egyre hidegebbek lesznek és közös felelősségünk odafigyelni embertársainkra!

 

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account