2020

Lehetek Én is - Édesanyák nehéz élethelyzetben

Az EFOP 1.1.4-16-2017-00004 „Lehetek Én is” Elsőként lakhatást biztosító program 2021. február hónapjában két igazán nehéz élethelyzetben lévő édesanyával találkoztak, akik az Európai hajléktalan ellátás által tipologizált hajléktalan definíciót használva marginalizált élethelyzetben lévőként nevezhetjük.

hirkepHelyzetük megoldása, a városi összefogás, az azonnali lakhatás biztosítása jól példázza az elmúlt több, mint másfél év heroikus munkájának gyümölcsét. Olyan szervezetektől jött jelzés, megkeresés és ajánlás, amelyek eddig önállóan megoldották a mikrokörnyezetük problémáit. A családon belüli feszültségek a vírushelyzet okán leginkább a szociális ellátórendszer érzékeli; s a kiépített szakmai együttműködési bázis által 5 gyermek családból való kiemelését tudtuk megelőzni a lakhatás azonnali biztosításával. A progresszíven emelkedő albérleti árak, a pandémia olyan tényezők, melyek a társadalmi leszakadó réteg; az alacsony iskolai végzettségű, alacsony érdekérvényesítő képességű emberek számára ellehetetlenüléshez vezet. Februárban is megtanultuk, milyen EMBER-nek lenni és EMBERként viszonyulni. A projektstábját egy szupervízor kíséri a projekt indulása óta, aki segít a nehéz élethelyzetekkel való szembenálláskor az önreflexió módszerével a szakmai és személyes megküzdési technikákkal feldolgozni a mindennapokban tapasztalható problémákat.  

Február hónapban a pandémia méginkább az egészségvédelemre, az egészségnevelésre terelte a hangsúlyt. A lakhatási pillérben a program indulása óta 38 fő bevonására került sor, összesen 29 fő lakhatását támogattuk minimum fél évig, jelenleg 9 fő albérletét és 9 fő képzését finanszírozzuk.

Kérjük a lakosságot, akár telefonon, akár személyesen, akár az interaktív szociális térképen, de jelezzék, ha hajléktalan, nehézsorsú személyt észlelnek a környezetükben, egyre hidegebbek lesznek és közös felelősségünk odafigyelni embertársainkra!

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account