2020

"Lehetek Én is"

A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ az EFOP-1.1.4-16-2017-00004 „Lehetek Én is” elnevezésű Elsőként lakhatás program keretében új, innovatív módon szeretné a kiszolgáltatott személyeket segíteni. 

efop 1 1 4 16 2017 00004 c fekvo nyomdai page 0001Ezáltal 2019. január 1-től a telefonon, postai illetve személyes úton tett bejelentések mellett lehetőség van anonim módon jelezni az intézmény honlapján – http://bvszszk.hu/bejelentes menüpont alatt, ha a téli időszakban fűtetlen, nem lakhatás céljára szolgáló épületben élő személyről szeretnének bejelentést tenni az állampolgárok. A jelzés azonnal befut a kapcsolattartónak, aki haladéktalanul intézkedést kezdeményez.

Békés város lakossága és intézményrendszere gyorsan és innovatívan reagál a társadalom peremére került emberek problémáira. A hajléktalanság nem egy állapot, hanem egy folyamat, melyben a többszereplős élethelyzetekben a legkönnyebb az adott személyt hibáztatni a sorsáért. A hajléktalanság vidéken kevésbé látható, ám annál mélyebb. A hajléktalanságnak is megvannak a fokozatai, ezért a szociális szakemberek is tudják, mely időszakban milyen módszereket lehet alkalmazni az emberi méltóság megtartásához, a társadalmi integráció elősegítéséhez.

Békés városában többen élnek nem lakhatás céljára szolgáló épületekben, fűtésre nem alkalmas házakban. A téli időszakban a Szociális Szolgáltató Központ (Családsegítő Szolgálat) és a társszervek (Rendőrség, Polgárőrség), valamint a lakosság hatványozottabban odafigyelnek a hajléktalan vagy a hajléktalanság peremén élő személyekre.

A Békés Városában működő Hajléktalanok Átmeneti Szállása jelenleg 99%-os kihasználtságú. Október – november hónapban dömpingszerűen „költöztek be” az intézménybe a rászorulók, melyet a 2018. október 15-n hatályba lépett új szabálysértési törvény is megerősített, mely szerint tilos utcán, közterületen élni. Ezt a rendvédelmi szervek fokozottan felügyelik.

Közös felelősségünk gondoskodni embertársainkról! Várjuk jelzéseiket.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account