2020

Középpontban az alkotás, a mese!

Alkotó – fejlesztő mesefoglalkozás programsorozat indult 2017. november 7-n az EFOP 3.2.9-16-2016-00026 Óvodai és iskolai szociális segítés fejlesztése program támogatásával, mely kuriózumként jelenik meg országos viszonylatban a köznevelési intézményekben.

Ma Magyarországon csupán néhány képzett Meseterapeuta igyekszik a gyermekekben felmerülő kérdéseket, feszültségeket a mesék által oldani, mérsékelni.


A mai világban sajnos egyre kevesebb pozitív mintát nyújtó család van, mely biztonságot, stabilitást nyújt a gyermek részére. A feszültségeket hordozó, szorongó gyermekből válik első ízben BTMN-s esetleg SNI-s diagnózissal rendelkező óvodás, vagy diák. Gyakorta a gyermekben dolgozó szorongások egy-egy diagnosztikus alkalommal is oldható (pl. ma tabu a családban az elmúlásról, a halálról beszélni, a veszteségélménnyel a gyerek magára marad) s egy-egy mesén keresztül élmény „magocskák” vethetőek el a kicsikben, mely segíti őket a feldolgozásban (pl. 4 évszak meséje).

Amennyiben ezek a gyermek számára feloldhatatlannak tűnő, s segítség nélkül megoldani képtelen belső feszültségek, kérdések feloldásra kerülnek, választ kaphat, értékes tagjává válik a közösségnek, s mind önértékelésében, önbecsülésében megerősödve alakíthat ki egy egészséges világképet maga körül.

A program sorozat keretében Bartyik Gitta első ízben a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsöde Fürkész Tagóvodájában tartott Alkotó- fejlesztő mesefoglalkozást. A november 7-n, november 14-n és november 21-n lezajlott foglalkozás keretében igen fontos konklúziót állapíthattunk meg:

Az élmény mellett fontos üzenete az alkalmaknak, hogy az óvodáskorúak boldogságforrásként a családot, az anyával, apával töltött minőségi időt nevezik meg. Nem az okostelefonban, táblagépben, vagy a szuperjátékokban látják a boldogságot, hanem az EGYÜTTLÉTBEN. Ők tudják mire vágynak, de rajtunk, szülőkön múlik megadatik-e.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account