2020

Egerben jártak az Ugródeszkások

Békés város lakossága és intézményrendszere gyorsan és innovatívan reagál a társadalom peremére került emberek problémákra. A hajléktalanság nem egy állapot, hanem egy folyamat, melyben a többszereplős élethelyzetekben a legkönnyebb az adott személyt hibáztatni a sorsáért. A hajléktalanság vidéken kevésbé látható, ám annál mélyebb.

A hajléktalanságnak is megvannak a fokozatai, ezért a szociális szakemberek is tudják, mely időszakban milyen módszereket lehet alkalmazni az emberi méltóság megtartásához, a társadalmi integráció elősegítéséhez.

A hajléktalan ellátásnak is vannak alternatívái, a beavatkozási módszerek eltérők lehetnek. Innovatív és korszerű szociális szemlélet alapján a hajléktalan emberek részére Housing first – tehát az utcáról azonnal lakhatáshoz juttatni módszer kezd terjedni. A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ fiatal, magas kvalitású szakemberei ötvözik a szociális munka komplex eszköztárát. Az igényekre reagálva ezért is tartotta indokoltnak az intézmény a TÁMOP 5.3.3-12/1 projekt benyújtását, mely a Hajléktalan személyek társadalmi reintegrációját célozza meg. A projekt keretében több, mint 47 millió forintból 20 fő támogatást tűztük ki célul, melynek keretében 14 fő piacképes képzésben, 15 fő pedig lakhatási támogatásban fog részesülni. A képzésben illetve lakhatási dotációban átfedést mutat.

. A jelenlegi projektben közvetlenül 8 szakember dolgozik, feladatuk a szükségletfelméréstől, a toborzáson túl, az támogatottak mentorálása, öngondoskodási képesség erősítése, mentális állapotjavítás, háztartási ismeretekkel való felvértezés, a szabadidős programok szervezése, koordinálása, szakmai szervezetekkel való együttműködés, nyilvánosságbiztosítás és a komplex, projekt dokumentáció vezetése.

Az eredményeket illetően Senecát idézném: Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja melyik kikötőbe tart. A kézzel fogható eredmények csak hosszútávon fogalmazhatók meg, a jövőorientáció, a változásra való akarás, a társadalomba való visszailleszkedés érzése egy jobb jövőt ígér a békési hajléktalanok számára.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account