2020

27 fő a BVSZSZK pályázatában

Az EFOP 1.1.4-16-2017-00004 „Lehetek Én is” Elsőként lakhatást biztosító programban eddig 27 fő bevonására került sor; a 19 fő lakhatását támogatta.

 sm

Az Európai Unió által támogatott programok figyelembe veszik a nemzeti sajátosságokat, mindazonáltal próbálja a harmonizációt is segíteni. Ma nemcsak nemzeti, de összeurópai szinten sincs egységes definíció a hajléktalanságra, mely akadályozhatja a központi segítségnyújtást. Ennek ellenére a Hajlékatalnügyi Stratégia komplex támogatási rendszert dolgoz ki. A megoldásnak többet kell jelentenie, mint lakhatást vagy szállást nyújtani. Ehhez hozzá kell tartoznia az egészségügyi ellátás, a jóléti kérdések is, valamint a képessé tevés. A feladat nem egyszerű, olyan motivációt szükséges találnunk, mely érezteti a támogatottakkal, az „átlagmeberekhez” tartoznak. Olyan emberekhez, akik időnként szabadidős programokon kirándulnak, közösen főznek, ki és átbeszélhetik a mindennapi történéseiket, az „élet nagy dolgait”. 2020. júliusában Gödöllőre kirándultunk a támogatottakkal és természetes támogató kapcsolataikkal. A kiránduláson előzetes felmérést követően 50 fő vett részt. A korai indulás nem tántorította el a résztvevőket, lelkesen és „tisztán” startoltunk el a több megyét átszelő útra. A programon elsőként a Gödöllői Királyi Kastélyt látogattuk meg, ahol a járványügyi helyzet okán a Kastély aulájában egy átfogó tájékoztatást kaptunk a monumentális épületről, annak történetéről, ezt követően az esős időben egy csodálatos sétát tehettünk a több száz éves növénykertben. A gödöllői látogatásunkat egy cukrászdában zártuk, mely hozzáadott értéke kitartott a kecskeméti állatparkig. Az állatkertből hazafelé a tartalmas programot a Fekete Gólya elnevezésű étteremben zártuk egy gazdag estebéddel.

Egy közösségi program értékét rövidtávon nehéz megítélni, a napvégi köszönömök, a meghatódottság, a barátságok, a számtalan fénykép azonban jelzi, az előítéletek hamar felülírhatóak; a sztereotípiák instabilak és formálhatóak.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account